贵广高铁游黄果树瀑布黔灵山公园

还没有添加游记头图
车厘 (广州) LV.4
2016-04-22 10:36 1105/4

今次坐高铁,去贵阳,唔慌唔忙,舒舒服服地取票候车。同那位可爱嘎大叔换了位,好感谢距肯同我换, 可以坐到A位窗口位,现在已经穿过左6个隧道,从窗嘎反射,我见到我嘎两个最爱,距地响度训紧,又可以同距地一齐出去玩真系开心,贵广高铁果然是创举,开山加桥,方便左好多游客去贵州
训醒就已经到左贵州呢边喇,地貌同建筑都好有特色,虽然高铁开得好快,而且每隔两三分钟就入隧道,但系越会留意外面嘎风景,一根根嘎山有D似张家界那种,不是我地平时见嘎连绵起伏;D屋都好有特色,屋顶有牛角,就系小数民族果D苗寨,而且一大片扎堆紧坐落响山脚。仲有一个钟就要到贵阳喇,希望果边旅游三日系晴天。终于到左贵阳喇,出站口好多人,我地拖住行李行左好耐先出到路口,好在酒店离火车站比较近,我地check in后就去甲秀楼附近食饭。甲秀楼晚上好多人江边散步,夜景动人,虽然只系一座楼阁,但系可以感受到距嘎历史。沿住江边散步翻去酒店,有好多石画,刻画左一幅幅贵州嘎景点,边行边欣赏,心情美美的。
第二日出发去黄果树景区,天气很给力哦!阳光普照,七点钟开车出发。沿着贵阳高速去安顺,一日游居然还有购物点,所以去到景区已经10点。次序按天星桥-黄果树瀑布-徒步塘,最值得去系黄果树瀑布,据说系亚洲第一大瀑布,真系好宏伟壮观,着左雨衣都仲系会湿,因为D水会回转纷飞!据说徐霞客当时来到呢度,觉得风景好正,于是挥笔题词,但系无定居呢度或者起个占据地,如果到左宜家肯定发到只猪锦,因为呢度嘎游客真系多到无朋友,门票收一次钱,环保车收一次钱,扶手梯收一次钱。。。大概五点,我地坐大巴翻来市区,途中经过红枫湖水库,晴空加上绿山碧水简直太美!
晚上准备去观看多彩贵州风,但因为解放路一直打唔到的士,带住两个挚爱行左好远路先稳到贵阳大剧院,点知去到柜台无法取票!稳左好耐叫做智游宝嘎智能取票机都系稳唔到,好伤心啊,携程都呃人嘎!明明人地都无呢部机兑票,都乱发短信话直接到剧院换票,我打左好多个电话,打导游,打客服,都无人听,翻去追究嘎话又令自己唔开心!后来我两个挚爱安慰我唔紧要,反正送嘎,无得睇就算咯。
我地行翻回头路,去到二七小吃街,100蚊买左唔系好多嘎野,呢条街好长,好多都系八至十蚊有交易,但系太毒辣热气,又唔系好岩我地胃口,所以填饱个肚就算,因为太攰了想快D翻酒店休息,就锦结束今日嘎旅程。
第三日,我地坐公交车2号车从火车站到黔灵山公园,呢部公交车系双层巴士,可以当旅游观光车,而且只要1蚊。贵阳嘎气候的确很舒爽,尽管有D地方人多车多,但系热气都俾爽气驱走。黔灵山公园入面几多野行嘎,麒麟洞-猕猴投食-泓福寺-黔灵湖,麒麟洞系张学良被蒋介石软禁嘎地方,洞穴唔系好大,但系有历史背景;一路都有不少猕猴下山接受D人嘎食物,完全唔怕人,距地嘎BB好可爱,成日抱住猴妈,细粒粒锦;泓福寺要另外买门票两蚊,入面有好多佛像,寺庙也算宏伟,但系D斋就唔好食,全部炒辣椒嘎,而且10蚊每人,我地觉得唔抵就无食到;行百步梯落来黔灵湖,个湖唔算大,我地租左只船游览左一个钟,收费唔贵,15蚊每小时,100蚊押金,湖水冰爽,山势连绵起伏,微风徐来,倍觉舒心,太值了!
游玩完公园,对脚已经好攰,于是就去足疗按摩下,呢间足疗真心唔错,用柔力绵力,同泰式按摩有得比,如果距响广州,我一定会再帮衬。
呢次贵广之旅令我认识到贵阳呢个省会,气候爽爽的,系一个舒服嘎城市,虽然D野食唔岩我胃口,景色也好壮观同独特嘎,四日旅程就此结束了,又准备投入忙碌嘎工作中,加油!

不过有没有图片啊?楼主发点呗

2016-04-22 15:36